H VW πιστεύει ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στους diesel


"Oι diesel παραμένουν μία πολύ πρακτική ιδέα" δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της VW Matthias Mueller στην έκθεση της Γενεύης.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/3/2018

Μπορεί να πέρασε από τα 40 κύματα του dieselgate και η πτώση στην αγορά των diesel στην Ευρώπη να την έχει προβληματίσει, όμως η VW φαίνεται αποφασισμένη να επιμείνει σ' αυτόν τον τύπο κινητήρα.

Και αυτό ξεκαθαρίστηκε από τα πιο αρμόδια χείλη, το ίδιο το αφεντικό της εταιρίας Μatthias Mueller, ο οποίος δήλωσε στο περιθώριο της έκθεσης της Γενεύης την υποστήριξή του στους πετρελαιοκινητήρες.

Παρά την γενικότερη υποχώρηση των diesel εκδόσεων σε όλες σχεδόν τις αγορές της Ευρώπης, ο Mueller υποστήριξε ότι πρόκειται να δούμε μία αναγέννηση της ζήτησης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, καθώς η πετρελαιοκίνηση είναι μία αρκετά πρακτική ιδέα για τις καθημερινές μετακινήσεις.

"Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους καταναλωτές ότι οι diesel είναι οικολογικοί, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψουν σ' αυτούς τους κινητήρες" δήλωσε το αφεντικό της VW. Και η αλήθεια είναι ότι οι Euro 6 κινητήρες είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικοί στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αν και εκπέμπουν περίπου 30% περισσότερο NOx.

Οι δηλώσεις του Mueller έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων από άλλες εταιρίες, όπως της Porsche που φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει στην γκάμα της τα εν λόγω μοτέρ, ενώ και η Ford, με βάση δηλώσεις του υπεύθυνου του ευρωπαϊκού της τμήματος Steven Armstrong ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει μέλλον για τους diesel, έστω και αν εξαφανιστούν από κάποιες μικρότερες κατηγορίες.

Πάντως οι πωλήσεις των diesel μοντέλων αντιστοιχούν ακόμα στο 44% των πωλήσεων στην Ευρώπη, παρά την πτώση τους κατά 8% μέσα στο 2017 (τον Δεκέμβριο μόνο η πτώση ήταν στο 20,5%). Όπως και να έχει όμως, οι δηλώσεις στελεχών όπως του αφεντικού της VW δείχνουν ότι οι εταιρίες φαίνονται αποφασισμένες να στηρίξουν τους diesel, έστω και αν την ίδια στιγμή προωθούν την ηλεκτροκίνηση.