H Lotus αναζητά το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε ο Colin Chapman


Το Lotus Mark I, το πρώτο αυτοκίνητο που έφτιαξε ο Colin Chapman, αγνοείται από τα τέλη του 1950.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 25/9/2018

Η Lotus γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια της και στα πλαίσια αυτής της επετείου αναζητά το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε το 1948 ο ιδρυτής της Colin Chapman. Ο νεαρός τότε μηχανικός έφτιαξε το Lotus Mark I μόνος του με τη βοήθεια φίλων του σε ένα μικρό γκαράζ στο Λονδίνο που ανήκε στους γονείς της τότε κοπέλα του και μετέπειτα συζύγου του Hazel.

Την ίδια χρονιά, το 1948, ο Chapman μετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και αγώνες με άμεση επιτυχία και καθώς βελτίωνε συνεχώς πολλά στοιχεία και εξαρτήματα του αυτοκινήτου του πολύ γρήγορα προχώρησε την κατασκευή του πιο εξελιγμένου και ακόμα πιο κοντά στις προσδοκίες του Mark II.

Το πρώτο αυτοκίνητο πουλήθηκε το Νοέμβριο του 1950 και από τότε αγνοείτε κυριολεκτικά η τύχη του. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες για την ανεύρεσή του οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Clive Chapman, γιού του Colin και επικεφαλής του τμήματος Classic της Lotus: «το Mark I είναι το ιερό δισκοπότηρο της ιστορίας της Lotus. Πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο ο πατέρας μου εφάρμοσε τις ιδέες του. Αν το εντοπίσουμε θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων της εταιρείας. Για αυτό απευθύνουμε έκκληση σε κάθε οπαδό και φίλο της να κοιτάξει σε όποιο γκαράζ, αποθήκη και αχυρώνα μπορεί μήπως και βρεθεί».