H κινέζικη Geely αποκτά το 8,2% των μετοχών της Volvo Trucks


Ο όμιλος της Geely, όπως δείχνουν τα πράγματα εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • 29/12/2017

Και αυτό γιατί μετά την εξαγορά του 5% των μετοχών της Daimler, στην οποία μεταξύ άλλων ανήκει και η Mercedes, προχώρησε και στην απόκτηση του 8,2% των μετοχών της ΑΒ Volvo. Της εταιρείας που κατασκευάζει τα φορτηγά Volvo και από την οποία, πριν από περίπου 20 χρόνια, είχε αποσχιστεί ο κλάδος των επιβατικών (που εδώ και μερικά χρόνια ανήκει στην Geely).

H κινέζικη εταιρεία αγόρασε τις μετοχές, που την καθιστούν το μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Volvo Trucks καθώς και το δεύτερο σε ότι αφορά τα δικαιώματα ψήφων από την Cevian Capital. Το αντίτιμο πώλησης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα σύμφωνα με το Reuters, αλλά λέγεται πως κυμαίνεται γύρω στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδιαφέρον είναι πως η AB Volvo έχει στην ιδιοκτησία της και το 45% της Dongfeng Commercial Vehicles, που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείας κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων στην Κίνα. Η Geely, που έχει στην ιδιοκτησία της και τη Lotus, δήλωσε από την πλευρά της πως με την εμπειρία της στα ηλεκτρικά και τα αυτόνομα οχήματα θα μπορέσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της AB Volvo. Ν.Μ.