H Γερμανία ξεπέρασε τη Νορβηγία ως η χώρα με τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Ο μεγάλος γίγαντας της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου,η Γερμανία, φαίνεται να περνά και αυτή στην ηλεκτρική φάση της αυτοκίνησης, δίνοντας το σήμα ότι πολλά θα αλλάξουν σύντομα.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/5/2018

Μέχρι σήμερα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν υπόθεση κάποιων μικρών αγορών, όπως η Νορβηγία ή η Δανία όπου είχαν μεγάλη διείσδυση στις τοπικές αγορές. Όμως από τον Απρίλιο που μας πέρασε, την κούρσα των πωλήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οδηγεί πλέον η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων, η Γερμανία.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων κάθε τεχνολογίας ανέβηκαν κατά 70% για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, φθάνοντας στις 17.574 μονάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την αγορά της Νορβηγίας που μέχρι σήμερα ήταν πρωτοπόρος σ' αυτόν τον τομέα. Οι αριθμοί αφορούν και τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όπως τα Tesla ή τα BMW αλλά και Plug-in υβριδικά.

Όλες οι γερμανικές εταιρίες, VW, Daimler και BMW, επανασχεδιάζουν τις γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η πτώση των diesel -ειδικά στην Γερμανία- έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες να ωθούν τους καταναλωτές προς τα ηλεκτρικά μοντέλα, θέλοντας παράλληλα να αποσβέσουν και τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει.

Όμως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημείωσαν άνοδο 41%, με τα πλήρως ηλεκτρικά να έχουν άνοδο 35% και τα plug-in υβριδικά 47%, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις των diesel σημείωσαν πτώση 17%.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πλέον αγορά, όμως μέχρι σήμερα η Νορβηγία, χάρη στις επιδοτήσεις, ήταν η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Tesla πλέον αρχίζει να γίνεται δημοφιλής και στην Ευρώπη, ενώ εξίσου καλά πηγαίνουν μοντέλα όπως το BMW i3 και το Nissan Leaf.