Η ΕΕ θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε φορολογία επιβάλει ο Trump


O πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ που έχει ήδη ξεκινήσει σίγουρα θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια μέχρι κάποια στιγμή να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/6/2018

Μετά την απειλή του Donald Trump ότι θα επιβάλει έξτρα φόρους 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα που εισάγονται στις ΗΠΑ, η ΕΕ απάντησε ότι οποιαδήποτε κίνηση του αμερικανού προέδρου θα τύχει ανάλογης απάντησης. 

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen: "Αν αποφασίσουν να ανεβάσουν τους φόρους για τα εισαγόμενα, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να αντιδράσουμε. Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο μέσω Twitter. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση".

Η ανακοίνωση του Trump οδήγησε σε πτώση πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ πτώση είχαν και οι αμερικάνικες εταιρίες όπως η Ford και η GM. 

To υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 για να αποφασίσει αν οι εισαγωγές αυτοκινήτου και ανταλλακτικών αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή έχουν ένα 2,5% φόρο στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την ΕΕ και 25% στα εισαγόμενα pick-up. H EE από την πλευρά της φορολογεί με 10% τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές έχουν πλέον τεράστιες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, με την BMW να έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο, και να απασχολεί πάνω από 9.000 εργάτες στη Νότια Καρολίνα μόνο. Οι ΗΠΑ για το 2017 αντιπροσωπεύυν το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων της Μercedes-Benz και της BMW, το 5% των πωλήσεων της VW και το 12% των πωλήσεων της Audi.