Η BMW αναθεωρεί το πρόγραμμα των ηλεκτρικών της λόγω περιορισμένης κερδοφορίας


Ένα κοινά αποδεκτό "μυστικό", ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βάζουν "μέσα" της εταιρίες, ήρθε να παραδεχθεί επίσημα ο CEO της BMW Harald Krueger.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: BMW
  • 24/3/2018

Aν και ήταν από τις πρώτες εταιρίες που προχώρησαν στην παρουσίαση ευρείας παραγωγής ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η BMW φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της για την παρουσίαση νέων μοντέλων. Σε δηλώσεις που έκανε ο CEO της εταιρίας Harald Krueger στο Automotive News, είπε ότι η BMW θα καθυστερήσει το πρόγραμμα των ηλεκτρικών της μοντέλων μέχρι το 2020, λόγω του ότι τα αυτοκίνητα αυτά με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι κερδοφόρα.

«Θέλουμε να περιμένουμε μέχρι την πέμπτη γενιά των ηλεκτρικών που θα είναι πιο ανταγωνιστικά σε κερδοφορία, παρά να ανεβάσουμε τις δυνατότητες των μοντέλων της υπάρχουσας γενιάς", δήλωσε ο Krueger. Προς το παρόν η εταιρία έχει παρουσία με το i3s στα μοντέλα ευρείας παραγωγής ενώ σύντομα θα μπει στην παραγωγή και το i4. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διαφορές σε περιθώρια κέρδους ανάμεσα στο "τέταρτης γενιάς" ηλεκτρικό i3 και στο"πέμπτης γενιάς" i4 αγγίζουν το διψήφιο νούμερο. Όπως επισημαίνει ο Krueger "αν θέλεις να κερδίσεις την κούρσα, πρέπει να είσαι ο πιο ανταγωνιστικός σε επίπεδο κόστους, διαφορετικά δεν μπορείς να ανεβάσεις την παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς αυτοκινήτων".

Πάντως αν και οι δηλώσεις φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την γενικότερη αίσθηση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία γύρω από την ηλεκτροκίνηση και την κυριαρχία της μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Krueger μάλλον δείχνει τον σωστό δρόμο, καθώς δεν μπορείς να επενδύεις όταν έχεις ελάχιστα περιθώρια κέρδους (ή και καθόλου σε αρκετές εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικά). Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις να ωριμάσει η τεχνολογία. Όπως και να έχει η BMW ετοιμάζει επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για έρευνα και εξέλιξη ηλεκτρικών και έχει στα σκαριά 25 μοντέλα μέχρι το 2025. Μένει να δούμε αν η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει τόσο ώστε να γίνουν και πράξη στον προβλεπόμενο χρόνο...