Η απόφαση της ΕΕ κρίνει το μέλλον της Uber


 

Το Ευρωδικαστήριο αποφασίζει σήμερα εάν η Uber είναι εφαρμογή ή εταιρεία Ταξί που παρέχει υπηρεσίες σε αστικά κέντρα!

 
  • 20/12/2017

Πρόκειαται για μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει εκτός από την τύχη της ίδιας της αμερικάνικης εταιρείας Uber στην Ευρώπη, αλλά και γενικότερα τον κλάδο των ψηφιακών εφαρμογών και του διαμοιρασμού (sharing).

H Uber υποστηρίζει ότι προσφέρει την υπηρεσία της διασύνδεσης επιβατών με ανεξάρτητους οδηγούς για την οικονομικότερη μετακίνησή τους και όχι μια εταιρεία ταξί με επαγγελματίες οδηγούς και υπό αυτό το σκεπτικό δεν μπορεί να υπαχθεί στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών Ταξί.

Εφόσον το δικαστήριο αποφανθεί το αντίθετο, τότε τα δεδομένα για την Uber θα αλλάξουν καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει ως μια κανονική εταιρεία ταξί πράγμα που σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να εκδίδει ειδικές άδειες στα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά και ότι άλλο προβλέπεται από τις ανταγωνίστριες εταιρείες.

Σε δηλώσεις του στέλεχος της Uber ανέφερε «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα επιφέρει αλλαγές στο πώς λειτουργούμε στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπου ακολουθούμε τη νομοθεσία περί μεταφορών. Οπως δήλωσε ο νέος μας διευθύνων σύμβουλος Ντάρα Κοσροσάχι, είναι ενδεδειγμένο να τίθενται υπό ρύθμιση υπηρεσίες όπως αυτές της Uber. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές πόλεις και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα μετακινούνται με ασφάλεια και με αξιοπιστία».