GM Cruise AV: Το μέλλον του αυτοκινήτου χωρίς τιμόνι και χειριστήρια!


Η ώρα που o οδηγός δεν θα είναι απαραίτητος και όλοι θα είμαστε απλοί επιβάτες ενός οχήματος που θα κάνει τα πάντα μόνο του δεν είναι και πολύ μακριά.

  • 13/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Η πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Και ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν στην παρουσίαση ιδεών που θα καταστήσουν το αυτοκίνητο κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, χωρίς την ανάγκη του οδηγού και στην ουσία μία "κάψουλα" μεταφοράς προσωπικού από το ένα μέρος στο άλλο.

H GM θα παρουσιάσει στο Detroit ένα πρωτότυπο, το Cruise AV το οποίο όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία είναι εντελώς απαλλαγμένο από τα πράγματα του...παρελθόντος, όπως το τιμόνι, τα πεντάλ ή κάθε μη ηλεκτρονικό επιλογέα για την λειτουργία διαφόρων συστημάτων μέσα στο αυτοκίνητο.

Στην θέση τους βλέπουμε ένα συμμετρικό "ταμπλό", όπου στο κέντρο του δεσπόζει μία μεγάλη οθόνη, μέσω τις οποίας ο οδηγός και οι επιβάτες επιλέγουν ποιές λειτουργίες του συστήματος infotainment θέλουν να λειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα το ταξίδι αναλαμβάνει ο υπολογιστής και τα ραντάρ περιμετρικά του αυτοκινήτου, και βέβαια η καθοδήγηση μέσω GPS αφού πρώτα βάλει ο "οδηγός" (ας αρχίσουμε να την ξεχνάμε αυτή την λέξη...) τις συντεταγμένες.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την λειτουργία της συγκεκριμένης διάταξης, αν και η GM υποστηρίζει ότι μπορεί να κινηθεί μόνο του και με ασφάλεια. Μάλιστα η εταιρία θεωρεί ότι πρόκειται για την ιδανική λύση για sharing του αυτοκινήτου, καθώς μέσω ενός app στο κινητό θα μπορείς να καλείς το αυτοκίνητο και αυτό θα έρχεται να σε παίρνει πηγαίνοντάς σε στον προορισμό σου (κάτι σαν Uber της επόμενης γενιάς).

Η GM επενδύει σημαντικά ποσά στην έρευνα για την αυτόνομη οδήγηση, ενώ ήδη έχει πάρει άδεια από το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών να κάνει δοκιμές του συγκεκριμένου πρωτοτύπου σε δημόσιους δρόμους και υπό κανονικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρισκόμαστε στην αυγή μιας εντελώς νέας εποχής, που ακόμα και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν πια παρωχημένες...