Καθαρά Δευτέρα: Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία για να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό


Συγκεντρώστε τα απαραίτητα υλικά, ακολουθήστε τη διαδικασία και... τερματίστε την καλούμπα την Καθαρά Δευτέρα. 

  • 17/3/2024

Το τριήμερο της Αποκριάς αποτελεί μία ωραία ευκαιρία για να ξεφύγουμε από την πολύβουη πόλη και τη ρουτίνα του γραφείου και να βρεθούμε πραγματικά δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα να απολαύσουμε την Ελληνική ύπαιθρο.

Όμως για να έχει επιτυχία η Καθαρή Δευτέρα χρειάζεται και τον σωστό…εξοπλισμό που δεν είναι άλλος από έναν χαρταετό. H Ford μας υπενθυμίζει σε απλά βήματα την κατασκευή του.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 κουβάρια σπάγκο,
  • 5 χάρτινες κόλες λεπτές διαφόρων χρωμάτων,
  • 3 καλάμια ή ισάριθμα ελαφριά ισομεγέθη ξύλινα πηχάκια,
  • κόλλα υγρή ή αλεύρι με λίγο νερό.

1. Κόβουμε τα καλάμια σε ίσα μέρη και με ένα μαχαίρι τα διαχωρίζουμε στα δυο. Ανάλογα το ύψος, που θέλουμε να φτιάξουμε τον χαρταετό μας, κόβουμε και το μήκος των καλαμιών. Συνολικά χρειαζόμαστε 3 καλάμια.

2. Με ένα λεπτό καρφί ενώνουμε τα καλάμια με προσοχή, στο κέντρο τους. Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι σπάγκο με το οποίο τυλίγουμε τα καλάμια στο κέντρο για να σταθεροποιήσουμε την κατασκευή.. Αφού δέσουμε το κέντρο, αφήνουμε ελεύθερο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από το σπάγκο, που χρησιμοποιήσαμε. Θα μας χρειαστεί στο τέλος για να φτιάξουμε τα ζύγια.

3. Όταν σταθεροποιήσουμε το κέντρο, χρησιμοποιούμε σπάγκο για να δέσουμε τις άκρες από τα καλάμια. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα πολυγωνικό σχήμα ενώνοντας και δένοντας διαδοχικά τις άκρες των καλαμιών.

4. Κατόπιν, κολλάμε τις χάρτινες κόλλες στο σχήμα η τα χρώματα που θέλουμε να συνδυάσουμε - αν θέλουμε αντί για υγρή κόλλα μπορούμε να φτιάξουμε με αλεύρι και λίγο νερό την περίφημη αλευρόκολλα.

5. Τοποθετούμε τις ενωμένες κόλλες σε ένα μεγάλο τραπέζι ή στο πάτωμα και από πάνω βάζουμε τον ξύλινο σκελετό που φτιάξαμε. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το κομμάτι του χαρτιού που περισσεύει και κρατάμε τόσο περιθώριο όσο χρειάζεται για να διπλωθεί και να κολληθεί στο περίγραμμα του σπάγκου, που ενώνει τις άκρες από τα καλάμια. Η βασική κατασκευή έχει τελειώσει και μας λείπουν τα ζύγια, η ουρά και τα σκουλαρίκια.

6. Στο κέντρο ακριβώς του χαρταετού ανοίγουμε με το ψαλίδι προσεκτικά μια τρύπα και περνάμε τον σπάγκο, που είχαμε εξ αρχής αφήσει ελεύθερο. Με αυτό μετράμε από το κέντρο μέχρι τις πάνω  κορυφές του χαρταετού. Αν έχουμε κάνει καλή κατασκευή, οι αποστάσεις αυτές θα είναι ίσες.

7. Στη συνέχεια, με ένα άλλο κομμάτι σπάγκο ενώνουμε την πάνω άκρη του καλαμιού με τη διπλανή της. Αφήνουμε τόσο σπάγκο έτσι ώστε το κέντρο του να φτάνει μέχρι το κέντρο του χαρταετού από όπου έχουμε βγάλει τον ελεύθερο σπάγκο. Στο σημείο αυτό ενώνουμε όλους τους σπάγκους – το ελεύθερο κομμάτι που έχουμε μετρήσει από το κέντρο μέχρι τις κορυφές των καλαμιών με το κέντρο του σπάγκου, που ενώνει τις δυο αυτές κορυφές. Το πρώτο ζύγι μας είναι έτοιμο και από αυτό δένουμε το πρώτο μας κουβάρι σπάγκου. Στη συνέχεια, ακριβώς στις απέναντι (κάτω) κορυφές ενώνουμε σπάγκο, όπως και στις πάνω.

8. Στο κέντρο του σπάγκου αυτού θα κρεμάσουμε την ουρά του χαρταετού μας. Ήρθε η ώρα για τα σκουλαρίκια. Τα πλαϊνά σκουλαρίκια τα δένουμε στη δεξιά και την αριστερή κορυφή που είναι ελεύθερες. Αυτά τα σκουλαρίκια είναι και τα πιο μεγάλα, τα περίφημα «αυτιά» του χαρταετού μας. Για να τα φτιάξουμε ενώνουμε δυο διαφορετικά χρώματα και κομμάτια χάρτινης κόλλας με συνολικό μήκος περίπου 30 εκατοστά. Αρχίζουμε να διπλώνουμε μέσα έξω εναλλάξ την κόλλα και αφήνουμε το τελευταίο δίπλωμα ελεύθερο. Κόβουμε με το ψαλίδι μας λεπτές λωρίδες μέχρι το ελεύθερο κομμάτι χαρτιού. Όταν κόψουμε όλες τις λουρίδες πιάνουμε το ελεύθερο κομμάτι και το μαζεύουμε τσαλακώνοντας το. Τινάζουμε το σκουλαρίκι κρατώντας το από την τσαλακωμένη άκρη του και είναι πανέτοιμο. Το ίδιο κάνουμε και με τα σκουλαρίκια της ουράς. Ο Χαρταετός μας είναι έτοιμος να πετάξει!