Euro NCAP: πέντε αστέρια για τα Ford Focus, Nissan Leaf και Volvo XC40


Σε αυτή των κύκλο δοκιμών του ο οργανισμός Euro NCAP έλεγξε τα νέα Focus, Leaf και XC40 που τα πήγαν εξαιρετικά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 19/7/2018

Ο οργανισμός Euro NCAP βελτιώνει συνεχώς τις προδιαγραφές προσθέτοντας νέες δοκιμασίες και ελέγχους. Για το 2018 καινούργια στοιχεία είναι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτόματη πέδησης σε ότι αφορά την αναγνώριση των ποδηλατών αλλά και η λειτουργία τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Βέβαια οι ακόμα πιο αυστηροί κανονισμού δεν εμπόδισαν ούτε το νέο Volvo XC40 αλλά ούτε και τα επίσης ολοκαίνουργια Ford Focus και Nissan Leaf να κατακτήσουν την ανώτερη δυνατή διάκριση των 5 αστεριών.

Πιο συγκεκριμένα το XC40 πέτυχε πολύ καλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς, ενώ η μόνη παρατήρηση των δοκιμαστών αφορά τον ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στην περιοχή του θώρακα στη μετωπική σύγκρουση με πλήρη επικάλυψη. Πολύ καλή ήταν και η βαθμολογία του νέου Ford Focus, το οποίο έχασε κάποιους επιπλέον βαθμούς από το σχετικά αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στον αυχένα όσων κάθονται μπροστά σε περίπτωση πρόσκρουσης από πίσω.

Τέλος το ηλεκτρικό Nissan Leaf αποδείχθηκε εξίσου ασφαλές με τα κορυφαία συμβατικά μοντέλα. Εδώ οι παρατηρήσεις των δοκιμαστών αφορούσαν κυρίως τη σχετικά χαμηλή πίεση στους αερόσακους στη μετωπική πίεση με μερική επικάλυψη, που είχε σα συνέπεια το κεφάλι του ανδρείκελου να έρθει σε επαφή με τα ταμπλό, χωρίς όμως περαιτέρω επιπτώσεις.