Έντονο ελληνικό χρώμα στον 34ο Μαραθώνιο Οικονομίας της «Shell»


Οι Έλληνες φοιτητές των Πολυτεχνικών σχολών είναι έτοιμοι να συμμετέχουν στον 34ο Μαραθώνιο Οικονομίας «Shell» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 5-8 Ιουλίου στο «Queen Elizabeth Olympic Park», στο Λονδίνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/4/2018

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν τρεις ομάδες φοιτητών. Η «Προμηθέας», από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η «Ποσειδώνας» από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και η «TUC Eco Racing» της σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η προσπάθεια των φοιτητών στηρίζεται από την «Coral Α.Ε.», επίσημου αντιπροσώπου της «Shell» στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής αυτής, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell συνεχίζει να εμπνέει για 34η χρονιά τη νέα γενιά, ώστε να σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα ενεργειακά αποδοτικά οχήματα, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις.

»Ο ενθουσιασμός μας παραμένει αμείωτος, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί μία αφορμή για να διαπιστώσουμε ότι οι νέοι δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και αγωνίζονται για τα όνειρά τους. Όπως πάντα, η Coral δεσμεύεται να σταθεί στο πλευρό των ελληνικών ομάδων στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!»

Στον διαγωνισμό αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερες από 160 ομάδες φοιτητών, από 27 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτόν για 15η χρονιά και οι όσοι εμπλέκονται στον Μαραθώνιο Οικονομίας σχεδιάζουν, εξελίσσουν και δοκιμάζουν το όχημά τους για περισσότερο από έναν χρόνο, τις περισσότερες φορές.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα όχημα το οποίο να διανύσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση με το ισοδύναμο μιας κιλοβατώρας (εάν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο) ή με το ισοδύναμο ενός λίτρου καυσίμου για τον κινητήρα ΜΕΚ που έχουν επιλέξει οι διαγωνιζόμενοι.

Οι ελληνικές ομάδες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο παρελθόν, στην κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα περσινά αποτελέσματα:

Η ομάδα «Προμηθέας» συμμετείχε στην κατηγορία «Prototype» (ηλεκτροκίνητα) και κατετάγη στην 25η θέση διανύοντας 225 km/kWh με τον «Πυρφόρο», όπως ονομάζεται το όχημά της.

Οι φοιτητές του «Ποσειδώνα» κατετάγησαν στην 9η θέση της ίδιας κατηγορίας καθώς η «Τριήρης», το όχημά τους, διάνυσε 412 km/kWh ενώ της απενεμήθη το βραβείο σχεδιασμού, μιας και αυτό ήταν προσεγμένο αεροδυναμικά, άρτιο κατασκευαστικά και ασφαλέστατο.

Τέλος, η «TUC Eco Racing» κατετάγη 4η στην κατηγορία «Urban Concept» (ηλεκτροκίνητο με χρήση υδρογόνου), διανύοντας με το όχημά της 138 km/m3 και διακρίθηκε για την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας της και το ομαδικό πνεύμα, ενώ απέσπασε για τέταρτη φορά στην ιστορία συμμετοχής της στον θεσμό το Βραβείο Ασφάλειας Οχήματος.

Δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους φοιτητές μας και ευόδωση των κόπων τους.