Είναι τελικά τα LED φώτα των αυτοκινήτων επικίνδυνα;


Η τεχνολογία του φωτισμού στα αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη είναι όμως από αυτές που διαρκώς εξελίσσονται.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 6/4/2018

 

Τελευταία τάση είναι αυτή των φώτων LED, που έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά ενδεχόμενα και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη βρετανική λέσχη αυτοκινήτου RAC υπάρχουν ενδείξεις πως δημιουργούνται προβλήματα σε όσους έρχονται αντίθετα.

Με βάση τα δεδομένα της έρευνα λοιπόν τα φώτα LED είναι ιδιαίτερα φωτεινά και στην πράξη μπορεί και να τυφλώνουν τους οδηγούς που κινούνται με τα οχήματά τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα μια έρευνα της εφημερίδας Telegraph αναφέρει χαρακτηριστικά πως από όσους ερωτήθηκαν το 15% ανάφερε πως λίγο έλειψε να χάσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους όταν διασταυρώθηκαν με αυτοκίνητο που είχε LED φώτα. 

Σε σχέση με τα κλασικά φώτα τα LED έχουν το χαρακτηριστικό πως η δέσμη τους είναι πιο συγκεντρωμένη. Είναι έτσι και αλλιώς, από κατασκευής, πιο φωτεινά, ενώ αυτή η μπλε χροιά που έχουν τα κάνουν να φαίνονται ακόμα περισσότερο.

Γεγονός είναι πως πολλά μοντέλα πολυτελείας, όπως η Mercedes S-Class ή το Audi A8, έχουν προβολείς LED η δέσμη των οποίων ρυθμίζεται με βάση τη διερχόμενη κίνηση ακριβώς για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των άλλων αυτοκινήτων.  Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενα το όποιο πρόβλημα να είναι απλά θέμα συνήθειας και να αμβλυνθεί από μόνο του.