Δείτε την πρωτοποριακή μέθοδο αεροδυναμικής εξέλιξης ενός Fiesta WRC (Video)


Mέχρι σήμερα τα αυτοκίνητα ήταν ακίνητα μέσα στην αεροδυναμική σήραγγα, όμως η Ford δείχνει ότι υπάρχει ένας νέος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να γίνεται αυτό.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/4/2018

Η αεροδυναμική σχεδίαση ενός αυτοκινήτου, και δη αγωνιστικού, είναι ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσσίδα της απόδοσής του. Και η μελέτη σε αεροδυναμική σήραγγα απαιτεί πολύ χρόνο και αρκετές δοκιμές για να επιτευχθεί το ιδανικότερο αποτέλεσμα.

Όμως μέχρι πριν λίγο καιρό τα αυτοκίνητα στέκονταν ακίνητα μέσα στην σήραγγα, με τον αέρα να περνά με δύναμη από πάνω τους. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες του αγώνα, κάτι που όπως φαίνεται αλλάζει με την αεροδυναμική σήραγγα η οποία διαθέτει έναν κυλιόμενο διάδρομο έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται και οι τροχοί του αυτοκινήτου.

Η Ford έδωσε στην δημοσιότητα ένα video από την αεροδυναμική εξέλιξη που έγινε στο Fiesta WRC μεταξύ του ράλι στο Μεξικό και στην Κορσική. Σ΄αυτό το video βλέπουμε ένα Fiesta να βρίσκεται σε μία νέου τύπου αεροδυναμική σήραγγα στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει αυτόν τον κυλιόμενο διάδρομο.

Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί πάνω σ' αυτόν τον διάδρομο με ταχύτητες που φθάνουν και τα 300 km/h ενώ μπορεί να παίρνει και κλίσεις ως προς την φορά του αέρα. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι ειδικοί τεχνικοί της εταιρίας μπορούν να συλλέξουν data από την συμπεριφορά του αέρα γύρω από τους τροχούς αλλά και να έχουν μία καλύτερη εικόνα για το πως συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο όταν βρίσκεται υπό γωνία, κάτι που συμβαίνει μονίμως στο WRC.

Η εικόνα είναι άκρως εντυπωσιακή και σίγουρα έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα για την Ford αφού το Fiesta WRC κέρδισε τον αμέσως επόμενο αγώνα στην Κορσική. Όπως και να έχει μία νέα εποχή στην αεροδυναμική μελέτη ανοίγεται με αυτές τις σήραγγες, σε πρώτη φάση για τα αγωνιστκά αυτοκίνητα.