Δείτε ποιο θεωρείται το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο! (Video)


H Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe του 1955 και η απίστευτη ιστορία της την κάνουν για πολλούς να θεωρείται το αυτοκίνητο με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/5/2018
Το 1955 ήταν μία κομβική χρονιά για τους αγώνες αυτοκινήτου και την Mercedes. Οι Γερμανοί με την 300 SLR είχαν κάνει ένα πειστικό "1-2" στο Μille Miglia με το θρυλικό δίδυμο των Stirling Moss και Juan Manuel Fangio. Τίποτα δεν φαινόταν να μπορούσε να σταματήσει την κυριαρχία της Mercedes, εκτός βέβαια από το απροσδόκητο.
 
 
Το δυστύχημα που έγινε στις 24 Ωρες του Λε Μαν στις 11 Ιουνίου του 1955 στιγμάτισε για πάντα τους αγώνες και την ίδια την Mercedes. Oι 83 νεκροί θεατές (μεταξύ τους και ο οδηγός Pierre Bouillin) και οι πάνω από 180 τραυματίες, δημιούργησαν ένα ισχυρό σοκ στην εταιρία, και οδήγησαν στην απομάκρυνσή της από τους αγώνες (όπου και επέστρεψε μόλις στο 1989!).
 
 
Από εκείνη την περιπέτεια είχαν μείνει δύο σασί της W196S τα οποία η εταιρία σκόπευε να τα μετατρέψει σε coupe για την σεζόν του 1956. Όμως η εγκατάλειψη των αγώνων οδήγησε και σε εγκατάλειψη των πλάνων για την εξέλιξη αυτού του αυτοκινήτου. Τα δύο αυτοκίνητα πάντως επιβίωσαν και το ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Τμήματος Δοκιμών της εταιρίας, Rudolf Uhlenhaut, απ' όπου βγαίνει και το πλήρες όνομά με το οποίο έμεινε στην ιστορία: 300 SLR Uhlenhaut Coupe.
 
 
To αυτοκίνητο εκτίθεται στο μουσείο της εταιρίας, και αν κρίνουμε από τα χαρακτηριστικά του, ήταν κάτι σαν το αντίστοιχο Project One για την εποχή εκείνη. Ένα αγωνιστικό δηλαδή με άδεια κυκλοφορίας για τον δρόμο. Χρησιμοποιούσε έναν 8κύλινδρο κινητήρα από το W196 αγωνιστικό, με τον κυβισμό να είναι ανεβασμένος από τα 2,5 στα 3,0 λίτρα.
 
 
Η απόδοση του έφθανε στα 302 άλογα, νούμερο πρωτοφανές για τη εποχή, που το καθιστούσε και το γρηγορότερο αυτοκίνητο του κόσμου. Η τελική του ταχύτητα έφθανε στα 290 km/h, ενώ ένας αστικός μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Uhlenhaut είχε κάνει την απόσταση των 230 χιλιομέτρων από το Μόναχο στην Στουτγκάρδη σε κάτι παραπάνω από μόλις μία ώρα!
 
Στο video που έδωσε στην δημοσιότητα η Mercedes Γερμανίας (υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι) αποδίδεται ένας φόρος τιμής στο αυτοκίνητο που υπήρξε η κορύφωση της τεχνολογίας και της ταχύτητας για πάρα πολλά χρόνια. Και εξηγείται γιατί είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι είναι το πιο πολύτιμο αυτοκίνητο του κόσμου. Κάτι που με την ιστορία του και όσα αναφέραμε πιο πάνω, μάλλον δεν χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις.