BMW X5 xDrive45e: Βενζίνη συν ηλεκτρικό ρεύμα ίσον 394 PS


Η νέα έκδοση xDrive45e iPerformance της BMW X5 συνδυάζει έναν εξακύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα με την τεχνολογία BMW eDrive. Η συνολική ισχύς του φτάνει τα 394 PS και η ηλεκτρική αυτονομία ανέρχεται στα 80 km.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 7/9/2018

Η γκάμα κινητήρων της νέας BMW X5 επεκτείνεται μέσα στο 2019 με την προσθήκη ενός plug-in υβριδικού συστήματος. Χάρη στη συνεχή εξέλιξη των plug-in υβριδικών συστημάτων, η συνολική ισχύς έχει αυξηθεί στα 394 PS, η ηλεκτρική αυτονομία έχει βελτιωθεί και τα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτά του προηγούμενου μοντέλου.

Η δεύτερη γενιά του plug-in υβριδικού μοντέλου συνδυάζει την οδηγική απόλαυση μιας ηλεκτροκίνητης BMW iPerformance με την ευελιξία ενός Sports Activity Vehicle (SAV). Έτσι, η BMW X5 xDrive45e iPerformance προσφέρει καλύτερη δυναμική συμπεριφορά και απόδοση. Ολοκληρώνει την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 km/h σε 5,6 sec - δηλαδή σε περισσότερο από ένα sec λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Η τελική ταχύτητα μόνο με ηλεκτροκίνηση έχει αυξηθεί από 120 σε 140 km/h. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει πλέον τα περίπου 80 km, δηλαδή είναι σχεδόν τριπλάσια της προκατόχου της. Η κατανάλωση μικτού κύκλου της BMW X5 xDrive45e iPerformance πέφτει στα 2,1 lt/100 km, ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 είναι τώρα 49 g/km.

Η βελτίωση οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις των τεχνολογιών στους κινητήρες. Ένας σε σειρά εξακύλινδρος κινητήρας 3.0 lt (210 kW/286 PS) της οικογένειας BMW EfficientDynamics συνδυάζεται με την τελευταία γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι 82 kW/112 PS, ενώ ρεύμα παράγει μία μπαταρία ιόντων λιθίου με αυξημένη χωρητικότητα και εξελιγμένα ηλεκτρονικά ισχύος για ευφυή διαχείριση ενέργειας. Έτσι, το plug-in υβριδικό σύστημα της BMW X5 xDrive45e iPerformance αποκτά πάρα πολύ καλές επιδόσεις. Οι δύο κινητήρες παράγουν συνολική ισχύ 290 kW/394 PS και έχουν μέγιστη ροπή 600 Nm. Οι δύο κινητήριες μονάδες συνεργάζονται με ένα αυτόματο κιβώτιο Steptronic, 8 σχέσεων, καθώς και το σύστημα τετρακίνησης της φίρμας, το xDrive. Η ροπή μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας, ή ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ή και οι δύο μαζί, κάτι που εγγυάται σπορτίφ οδηγική απόλαυση στην άσφαλτο και πολύ καλές off-road επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες. Η τελική ταχύτητα της BMW X5 xDrive45e iPerformance αγγίζει τα 235 km/h!

Με την τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης κάτω από το αμάξωμα, το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα SAV, που εφοδιάζονται με συμβατικό κινητήρα. Ο χώρος αποσκευών έχει μειωθεί κατά 150 λίτρα. Ωστόσο, με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση, η χωρητικότητά του φτάνει τα 500 lt, ενώ με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες φτάνει τα 1.716 lt. Με χωρητικότητα 69 lt, το ρεζερβουάρ είναι ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις.

Η νέα BMW X5 xDrive45e iPerformance εφοδιάζεται στάνταρ με αερανάρτηση δύο αξόνων και ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αποσβεστήρες. Τα προαιρετικά συστήματα ανάρτησης, που διατίθενται για το plug-in υβριδικό μοντέλο, περιλαμβάνουν integral active steering. Εκτός από την αφθονία στοιχείων ευφυούς συνδεσιμότητας, προσφέρονται επίσης νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ειδικά προσαρμοσμένες για την ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, όλα τα συστήματα υποστήριξης οδηγού, που προορίζονται για ένα SAV, καθώς και προτάσεις υψηλής ποιότητας που αναβαθμίζουν την άνεση και πολυτέλεια στο εσωτερικό, διατίθενται και για τη νέα BMW X5 xDrive45e iPerformance.