Αυτό είναι και επίσημα το νέο Audi A1 Sportback (Update)


To νέο μικρό της Audi μεγάλωσε σε διαστάσεις, έγινε πιο δυναμικό σε σχεδίαση και με έντονα πιο σπορτίφ διαθέσεις - Στην Ελλάδα στα τέλη της χρονιάς. 

  • 19/6/2018

To νέο μοντέλο, που έρχεται να ανταγωνιστεί κατά κύριο λόγο το Mini, βασίζεται πάνω στην πλατφόρμα MQB A0. Είναι μεγαλύτερο κατά 5 πόντους από το προηγούμενο, φθάνοντας σε μήκος τα 4,03 μέτρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση του μεταξονίου, κατά 10 ολόκληρα εκατοστά. 

Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως για τους πίσω επιβάτες, οι οποίοι θα έχουν στην διάθεσή τους και χώρο αποσκευών στα 335 λίτρα που είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία. Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι θα υπάρχει μόνο σε 5θυρη έκδοση και όχι τρίθυρη. 

Σε ότι αφορά την σχεδίαση έχουμε ένα αμάξωμα με πιο έντονες ακμές και γωνίες, κάτι που του δίνει ένα πιο σπορτίφ χαρακτήρα, θυμίζοντας αρκετά μοντέλα της εταιρίας τόσο από το παρελθόν όσο και από πρόσφατης παραγωγής, κυρίως το Q2. Η εντυπωσιακή μάσκα χαρακτηρίζει κατά κύριο λόγο το σχέδιο (ιδίως στις σπορ εκδόσεις) ενώ και πίσω, τα νέα φωτιστικά σώματα δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο μικρό Audi. Υπάρχουν νέα χρώματα στο αμάξωμα, πολύ όμορφες διχρωμίες με την οροφή, και νέας σχεδίασης ζάντες. 

Εντελώς αλλαγμένο είναι και το σαλόνι, με νέο ταμπλό το οποίο στις ακριβές εκδόσεις θα περιλαμβάνει το Virtual Cockpit της εταιρίας, νέο σύστημα MMI  με μεγάλη οθόνη στο κέντρο της κονσόλας (από 8,8 έως 10,1 ίντσες στις ακριβές εκδόσεις) ενώ και το σχέδιο έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητές του, με τους αεραγωγούς να καταλαμβάνουν όλο το τμήμα εμπρός από τον συνοδηγό. 

Ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας θα προέρχεται από τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας και θα περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συτήματα που ήδη γνωρίζουμε, όπως adaptive cruise control, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών, κ.ά. 

Σε ότι αφορά τους κινητήρες, σε αρχική φάση θα υπάρχουν μόνο εκδόσεις βενζίνης, με τον τρικύλινδρο 1.0 TFSI με 95 και 116 ίππους αντίστοιχα και τον 4κύλινδρο του 1,5 λίτρου με τα 150 άλογα. Θα υπάρχει επίσης και η γρήγορη έκδοση με το δίλιτρο TFSI με τα 200 άλογα, ενώ όλα θα εφοδιάζονται είτε με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ή διπλοσύμπλεκτο αυτόματο.

Η επίσημη παρουσίασή του στο κοινό αναμένεται να γίνει στην έκθεση του Παρισιού τον Οκτώβριο, ενώ η έναρξη των πωλήσεων θα γίνει προς τα τέλη της χρονιάς.