Aυτή είναι η νέα McLaren Senna με 800 άλογα και 0-96 km/h σε 2,5 δευτερόλεπτα!


Η McLaren Senna είναι το πιο extreme αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρία με δυνατότητα κίνησης σε δημόσιο δρόμο αλλά στόχο την ευχαρίστηση και τις επιδόσεις μέσα σε πίστα. 

  • 10/12/2017


Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι η McLaren ετοίμαζε κάτι πολύ special, με υποσχέσεις να είναι η γρηγορότερη και πιο extreme McLaren που κατασκευάστηκε ποτέ. Και τελικά σήμερα αποκάλυψε την Senna, ένα hypercar με δυνατότητα να κυκλοφορεί στον δρόμο αλλά με προφανή στόχο την κυριαρχία στις πίστες.

Το όνομά της το έχει πάρει προφανώς από τον θρύλο της Formula 1, τον Αyrton Senna με τον οποίο η ομάδα είχε κερδίσει τρεις τίτλους, το 1998, το1990 και το 1991. Η έμφαση έχει δοθεί στην διατήρηση του βάρους χαμηλά, φθάνοντας στα μόλις 1.198 κιλά χάη στην χρήση carbon fiber για την κατασκευή του σασή και του αμαξώματος. Πρόκειται για το ελαφρύτερο αυτοκίνητο της εταιρίας από την εποχή της εμβληματικής F1 και ενδεικτικά σημειώνουμε ότι είναι 220 κιλά ελαφρύτερη από την ήδη ελαφριά 720S που ήδη έχει αναστατώσει με τις επιδόσεις της τον κόσμο των supercars.

Πέρα από το χαμηλό βάρος τεράστια σημασία έχει δοθεί και στην αεροδυναμική σχεδίαση,με μιας νέας γενιάς "ενεργά" αεροδυναμικά βοηθήματα εμπρός και πίσω τα οποία ανεβάζουν τις κάθετες δυνάμεις σε πρωτοφανή επίπεδα σύμφωνα με την εταιρία. Υπάρχουν αρκετά τμήματα του αμαξώματος τα οποία κινούνται ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου έτσι ώστε να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό αεροδυναμικό φορτίο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τεράστια πίσω αεροτομή.

Ο κινητήρας της Senna είναι ένας 4λιτρος V8 με διπλό τούρμπο τοποθετημένος πίσω από τον οδηγό, ο οποίος συνδυάζεται με ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων. Η ισχύς που παράγει φθάνει στους 800 ίππους και τα 800 Nm ροπής, δημιουργώντας μία μοναδική αναλογία ισχύος προς βάρος που φθάνει τους 668 ίππους ανά τόνο.

Το εργοστάσιο δεν ανακοινώνει τιμές για τις επιδόσεις αν και σύμφωνα με τις προδιαγραφές το 0-96 km/h θα γίνεται σε 2,5 δευτερόλεπτα (ή και λιγότερο ενώ σίγουρα η τελική ταχύτητα θα ξεπερνά τα 320 Km/h. Η ανάρτηση που χρησιμοποιεί είναι μία εξελιγμένη μορφή της Ρ1 με διπλά ψαλίδια εμπρός πίσω, και υδραυλικά ρυθμιζόμενα αρμορτισέρ και ενεργές αντιστρεπτικές που η McLaren ονομάζει RaceActive Chassis Control II. 

Tα ενεργά αμορτισέρ είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω ενός υδραυλικού συστήματος, τόσο τα εμπρός όσο και τα εμπρός με τα πίσω, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος του αμαξώματος στην κίνηση στην πίστα. Στα προγραμματα Comfort, Sport και Track που υπήρχαν και στην P1 και την 720S έχει προστεθεί ένα νέο με την ονομασία Race το οποίο κατεβάζει ακόμα περισσότερο το αμάξωμα προς την άσφαλτο για να χαμηλώσει το κέντρο βάρους ενώ αυξάνει και την σκληρότητα της ανάρτησης.

Σε ότι αφορά τα φρένα ,η McLaren υποστηρίζει ότι είναι το πιο εξελιγμένο που έχει κατασκευαστεί ποτέ για αυτοκίνητο δρόμου, χρησιμοποιώντας κεραμικούς carbon δίσκους και τεχνολογία φερμένη από τους αγώνες. Η Senna χρησιμοποιεί ειδικά ελαστικά Pirelli P Zero Trofero R τα οποία είναι σχεδιασμένα για την πίστα αλλά έχουν πιστοποίηση και για χρήση στον δρόμο.

Η είσοδος στο εσωτερικό θυμίζει έντονα ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο (για παράδειγμα δεν υπάρχουν κανονικά παράθυρα, αλλά δύο τμήματα, εκ των οποίων μόνο το ένα ανοίγει).  Η  καμπίνα είναι εντελώς μινιμαλιστική προσφέροντας τα απολύτως απαραίτητα. Υπάρχουν πανάλαφρα αγωνιστικά καθίσματα χωρίς σχεδόν καθόλου μαλακή επένδυση, ενώ πολλά από τα απαραίτητα εξαρτήματα (όπως τα χερούλια για τις πόρτες, το κουμπί για τον κινητήρα, κλπ.) είναι τοποθετημένα στην οροφη. 

Το τιμόνι είναι απαλλαγμένο από διακόπτες ενώ μία πολύ μικρή οθόνη μπροστά από τον οδηγό τον πληροφορεί για τις στροφές του κινητήρα, την σχέση που έχει επιλεγεί και την ταχύτητα. Όλες οι άλλες πληροφορίες για την λειτουργία του αυτοκινήτου προβάλλονται σε μία οθόνη η οποία βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της κονσόλας. Όσο για τους χώρους, δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από τα απαραίτητα: δύοκράνη, την αγωνιστική φόρμα και... αυτά. 

Θα κατασκευαστούν μόλις 500 από αυτές με τιμή που θα πλησιάζει τις 900.000 ευρώ. Όλες θα είναι χειροποίητες και όλες έχουν ήδη πωληθεί. Το τελευταίο αυτοκίνητο που θ ακατασκευαστεί θα βγει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα θα πάνε στο ίδριμα Senna Foundation.

Όσο για την πρώτη επίσημη παρουσίασή της, αυτή θα γίνει στην έκθεση της Γενεύης τον Μάτιο του 2018 ενώ η παραγωγή της θα ξεκινήσει προς τα τέλη της νέας χρονιάς.

Παναγιώτης Τριτάρης