Αυτές είναι οι διαδικασίες για να καταθέσετε πινακίδες


Τι πρέπει να κάνετε, τι δικαιολογητικά χρειάζονται. Σας παρουσιάζουμε λεπτομερώς τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες του οχήματός σας.

  • 28/11/2017

Σας παρουσιάζουμε λεπτομερώς τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες του οχήματός σας, είτε λόγω... έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω ανωτέρας βίας (κλοπή, καταστροφή κλπ) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

1. Δήλωση ακινησίας.
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Αναλυτικά χρειάζονται:

- Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

- Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας.

- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

- Αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο

- Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους.

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Γι' αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

Αναγκαστική ακινησία

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά κατά περίπτωση:

1) Ανωτέρα βία: (Καταστροφή, πυρκαγιά κλπ.): Αποδεικτικό καταστροφής.

2) Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.

3) Υπεξαίρεση, Κατάσχεση κλπ: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

4) Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.