CAR AND DRIVER ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2018 OPEL X-CHAMPS

Aποστολή στην Γερμανία: Οδηγούμε τα Οpel της οικογένειας Χ με τις νέες προδιαγραφές ρύπων 11/7

Τα νέα της οικογένειας "Χ"

Πέρα από το τεχνολογικό workshop η εταιρία παρουσίασε στο Μainz και κάποιες βελτιώσεις και προσθήκες στην γκάμα των μοντέλων της οικογένειας Χ. Μία γκάμα μοντέλων (Μokka X, Crossland X και Grandland X) η οποία πηγαίνει «σφαίρα» στην Γερμανία, κυριαρχώντας στην εγχώρια αγορά των crossover το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ και πανευρωπαϊκά είναι στην πρώτη θέση στην κατηγορία των Β-SUV. Διόλου άσχημα είναι η αλήθεια, αφού άλλωστε είναι και η πρώτη χρονιά που υπάρχει διαθέσιμη όλη η γκάμα των μοντέλων της Opel.

Ξεκινώντας από το Mokka X, υπάρχει ένας νέος κινητήρας στην βάση της γκάμας, 1.4 Turbo με απόδοση 120 ίππους και πολύ καλά χαρακτηριστικά λειτουργίας όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πολύ σύντομη διαδρομή που το οδηγήσαμε. Αντικαθιστά τον ατμοσφαιρικό των 1,6 λίτρων με τους 115 ίππους, έχοντας καλύτερες επιδόσεις, μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερους ρύπους. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό νέο είναι η προσθήκη στην γκάμα των Crossland X και Grandland X ενός νέου diesel στα 1,5 λίτρα, με απόδοση στους 130 ίππους, Πρόκειται για ένα αρκετά εξελιγμένο σύνολο, με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, και αρκετά προσεγμένη δουλειά στην επεξεργασία των καυσαερίων στην εξάτμιση.

Στην περίπτωση του Grandland Χ συνδυάζεται με ένα ακόμα νέο στοιχείο στην γκάμα της Opel, ένα αυτόματο οκτατάχυτο κιβώτιο, το οποίο αποδείχτηκε αρκετά γρήγορο και άμεσο στις αλλαγές στα λίγα και πάλι χιλιόμετρα που κάναμε μαζί του. Τέλος στο περιθώριο της εκδήλωσης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή βόλτα λίγων χιλιομέτρων με την άκρως ενδιαφέρουσα για την χώρα μας έκδοση του Grandland X με τον PureTech των 1,2 λίτρων και των 130 ίππωνν (το οποίο συνδυάζεται και με το 8τάχυτο αυτόματο), όμως τα αυτοκίνητα ήταν ακόμα προπαραγωγής οπότε δεν μπορούμε να έχουμε κάποια ασφαλή έστω και πρώτη εντύπωση από την απόδοσή του. Από όλα αυτά τα καινούργια πράγματα που είδαμε στην Γερμανία, πρώτη χρονολογική προτεραιότητα για την Ελλάδα έχει το Grandland X με τον 1.5 diesel που θα έρθει στην εγχώρια αγορά κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο, και σύντομα θα πάρουν σειρά και τα υπόλοιπα.

Συνοψίζοντας, η Opel (και μαζί και η ελληνική αντιπροσωπεία) φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα όλων όσων έρχονται και ήδη βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Και μάλιστα χωρίς σημαντικές αναταράξεις και με αξιόλογες προσθήκες στην γκάμα της, την ίδια ώρα που άλλες εταιρίες καταργούν κινητήρες ή και ολόκληρα μοντέλα εξαιτίας της μη συμβατότητας με το Euro 6d-Temp και το WLTP. Όσο για τους καταναλωτές, και δη τους μάλλον ανενημέρωτους Έλληνες, καλό θα είναι να εξοικειώνονται με τις ενδείξεις για τους ρύπους και τους παράξενους αυτούς αριθμούς στο τέλος της μπροσούρας, καθώς κάτι λίγα γραμμάρια μπορεί να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στην τσέπη τους και την μελλοντική αξία μεταπώλησης του νέου τους αυτοκινήτου.


 


 

< >

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ