ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η απάντηση της Tesla στο ελληνικό Car and Driver


Η ιστορία της έλευσης της Tesla στην Ελλάδα, ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 όταν και κατατέθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ για την ίδρυση της «Tesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

  • 15/5/2018

Ακολουθήσαν δημοσιεύματα –πολλά εξ΄ αυτών καθοδηγούμενα από πολιτική σκοπιμότητα- τα οποία «θόλωσαν» το τοπίο και αποπροσανατόλισαν το κοινό από τις πραγματικές επιδιώξεις της αμερικανικής εταιρίας.

Σήμερα, 15/5/18 εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σύμφωνα με την οποία «Την 11/05/2018 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με ΚΑΚ 1385774, το από 20/04/2018 πρακτικό διαχείρισης της Εταιρείας με την επωνυμία TESLA GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, το διακριτικό τίτλο TESLA GREECE και αριθμό ΓΕΜΗ 145340501000, η οποία εδρεύει στο Δήμο ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ / ΑΤΤΙΚΗΣ (Δ/νση : ΠΑΤΡ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Κ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ΚΤΗΡΙΟ Β, TK: 15341, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), από το οποίο προκύπτει η πιστοποίηση καταβολής του αρχικού κεφαλαίου της εταιρείας».

Το ελληνικό Car and Driver προκειμένου να ξεδιαλύνει μια και καλή τις όποιες προθέσεις της Tesla, ήρθε σε απευθείας επαφή με την αμερικανική εταιρία και η απάντηση που πήραμε πριν λίγες ημέρες δια του εκπροσώπου τύπου της Tesla είναι η ακόλουθη:

«H Tesla δημιουργεί ένα μικρό γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα που θα αποτελείται από μια ομάδα μηχανικών με υψηλή εξειδίκευση.

Η ομάδα αυτή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιορισμένες δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης για να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας ηλεκτροκινητήρων δια μέσου της στενής συνεργασίας της με την ομάδα μηχανικών της στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο στη μηχανολογία ηλεκτροκινητήρων και ισχυρά πανεπιστήμια που προσφέρουν προσαρμοσμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες στην τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων».

Με άλλα λόγια, το πλάνο της Tesla δεν προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου όπως φαίνεται και από τη σχετική δήλωση και σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στο καταστατικό της εταιρίας «Tesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» περί «παραγωγής, εισαγωγής, διανομής, πώλησης, διατήρησης και επιδιόρθωσης των ηλεκτρικών οχημάτων». Προς το παρόν όμως, η Tesla έχει ανακοινώσει τη δημιουργία σταθμών φόρτισης Superchargers ανά την Ελλάδα.

Όλοι μας θα θέλαμε να δούμε γραμμή παραγωγής στη χώρα μας στην οποία θα κατασκευάζονταν αυτοκίνητα της φίρμας, αλλά κάτι τέτοιο όπως αποκαλύπτει η ίδια η Tesla δεν είναι στα σχέδιά της.

Όπως και να έχει πάντως η στελέχωση της Tesla στις ΗΠΑ με διακεκριμένους επιστήμονες όπως o Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Κωνσταντίνος Μπούρχας και ο Βασίλης Παπανικολάου είναι μια απόδειξη των λεγομένων της φίρμας περί ταλέντου ενώ η δημιουργία και μόνο Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αγ. Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μια χώρα στην οποία οι όποιες επενδύσεις γίνονται με το «σταγονόμετρο» και μετ' εμποδίων.