Aποκάλυψη: Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο KIA Ceed


H ΚΙΑ κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου Ceed λίγες ημέρες πριν την έκθεση της Γενεύης, βελτιώνοντας την ποιότητα και τον εξοπλισμό του ενώ προσθέτει και έναν πολύ ενδιαφέροντα πετρελαιοκινητήρα στην γκάμα του. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΙΑ
  • 15/2/2018

Η προηγούμενη, δεύτερη γενιά του ΚΙΑ Cee'd (με απόστροφο...) ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη για την Κορεάτικη εταιρία, μιας και το αυτοκίνητο άρεσε σε πολλές αγορές του κόσμου -και στην Ευρώπη- σημειώνοντας πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 640.000 συνολικά από το 2012 που παρουσιάστηκε. 

Όμως τα χρόνια περνούν και ο ανταγωνισμός, ιδίως ο Ευρωπαϊκός, έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, οπότε η KIA αποφάσισε να επανέλθει με μία νέα εκδοχή του μικρομεσαίου μοντέλου της, η οποία εκτός από την... απόστροφο στο όνομα, αλλάζει και σε δεκάδες άλλους πιο ουσιαστικούς τομείς.

Σχεδιαστικά διατηρείται η γνωστή «Tiger Nose» στην γρίλια και την μάσκα, που αποτελεί πλέον ταυτότητα για τα μοντέλα της εταιρίας. Παράλληλα έχουν προστεθεί εντελώς νέα και ιδιαίτερης σχεδίασης φωτιστικά σώματα εμπρός. 

Σε γενικές γραμμές πάντως ακολουθεί μία πιο mainstream σχεδιαστική προσέγγιση σε σχέση με τον προκάτοχό του, ιδίως στο πίσω μέρος όπου κυριαρχούν και εκεί τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα. Πάντως οι έντονες ακμές και το όμορφο τελείωμα της πέμπτης πόρτας με την ενσωματωμένη αεροτομή, δημιουργούν ένα αυτοκίνητο σαφώς πιο όμορφο και πιο νεανικό από εκείνο που αντικατέστησε.

Οι επιλογές σε ζάντες είναι από τις «βασικές» των 15 ιντσών έως 17ιντσες με ένα πολύ όμορφο σχέδιο. Μετά το λανσάρισμα του μοντέλου και στην πορεία του χρόνου ίσως προστεθούν και άλλες εκδόσεις, μία με κάποια crossover στοιχεία και μία shooting brake, η οποία ήδη έχει εμφανιστεί ως πρωτύπο στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου. 

Στο σαλόνι, η Κορεάτικη εταιρία ακολούθησε τον δρόμο της ποιοτικής αναβάθμισης, ενώ επανασχεδιάστηκαν αρκετά σημεία του ταμπλό ώστε να αποκτήσει πιο εργονομική λειτουργία. Η κεντρική κονσόλα είναι πλέον στραμένη προς τον οδηγό, ενώ γίνεται και μεγαλύτερη χρήση μαλακών υλικών σε όλο το ταμπλό. 

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε ότι αφορά τον διάκοσμο, με πινελιές από αλουμίνιο, μαύρο γυαλιστερό πλαστικό, ακόμα και δέρμα, ανάλογα την έκδοση του αυτοκινήτου. Οι χώροι έχουν μεγαλώσει για τους επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ είναι στα 395 λίτρα, τιμή από τις καλύτερες της κατηγορίας του. Βασίζεται στο δάπεδο  Κ2 της εταιρίας κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο φαρδύ από το μοντέλο που αντικαθιστά ενώ το μεταξόνιό του φθάνει στα 2,65 μέτρα!

Το νέο Ceed εφοδιάζεται με μία πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, ενώ στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται μία οθόνη 8 ιντσών που ελέγχει το σύστημα infotainment του αυτοκινήτου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ηχοσύστημα από την JBL. Παράλληλα διατίθενται και συστήματα που προσδίδουν στο νέο Ceed έναν χαρακτήρα περιορισμένης ικανότητας για αυτόνομη οδήγηση, όπως το Lane Keeping Assistance και το Active Cruise Control.

Σε ότι αφορά τους κινητήρες, υπάρχουν αρκετές επιλογές, μεταξύ των οποίων και ένας νέος diesel, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρία υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6d TEMP. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις ιπποδύναμης, στα 115 και 136 άλογα, ενώ σε ότι αφορά τους βενζινοκινητήρες υπάρχουν ο τρικύλινδρος τούρμπο με τα 120 άλογα, ο ατμοσφαιρικός 1,4 με τα 100 άλογα και ένας νέος τούρμπο 1,4 λίτρων με 140 άλογα ο οποίος αντικαθιστά τον ατμοσφαιρικό 1.600.

Όλα τα αυτοκίνητα συνδυάζονται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, όμως ο νέος 1,4 και ο diesel 1,6 μπορούν να εφοδιαστούν με το επτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της KIA. Η επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου θα γίνει στην Γενεύη, ενώ οι πωλήσεις του στην Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού.