Aπεργίες και στις BMW-Αudi με αίτημα την αύξηση των μισθών


Μετά την Porsche ήρθε η σειρά των εργαζόμενων στις ΒΜW και Audi να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall ζητώντας αυξήσεις 6% στους μισθούς τους.

 

  • 14/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

Η έντονη κινητικότητα που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει εύκολα, καθώς στον "χορό" των απεργιών που προκαλεί το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall μπήκαν και οι εργαζόμενοι στην ΒMW και την Audi.

To συνδικάτο ζητά 6% αύξηση για τα μέλη του (τα οποία ανέρχονται στα 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους σε διάφορους τομείς της Γερμανικής βιομηχανίας) ενώ επιδιώκει και την μείωση των εργάσιμων ωρών από 35 στις 28, για να  εξοικονομηθεί χρόνος για φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις έρχονται μετά από 6 συνεχόμενα έτη ανάπτυξης της Γερμανίας και την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο.

Νωρίτερα στην εβδομάδα που πέρασε, οι εργαζόμενοι της BMW έκαναν απεργία στην νυχτερινή βάρδια το βράδυ της Πέμπτης, ενώ οι εργαζόμενοι στην Audi κατέβασαν τους διακόπτες και πάλι στην νυχτερινή βάρδια, την Παρασκευή. Στην Audi η απεργία έγινε στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρίας στο Ingolstadt ενώ στην ΒΜW στα εργοστάσια στις πόλεις Dingolfing, Landshut και Regensburg took.

Οι εργοδότες προσφέρουν αύξηση 2% συν ένα επίδομα που θα δοθεί άπαξ στις αρχές του χρόνου, στα 200 ευρώ. Επίσης αρνούνται το ενδεχόμενο της μείωσης των ωρών, χωρίς από την άλλη να μην τους δίνεται η δυνατότητα να αυξάνουν έστω και για λίγες ημέρες την παραγωγή ώστε να ανταποκριθούν στην ζήτηση.

Μέχρι στιγμής, στις κινητοποιήσεις του IG Metall έχουν συμμετάσχει πάνω από 160.000 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση. Κρίσιμο θα είναι αν τελικά σχηματιστή κυβέρνηση στην Γερμανία, οπότε και η κατάσταση μάλλον θα οδηγηθεί σε κοινούς συμβιβασμούς (όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στην χώρα) χωρίς πολλές αναταράξεις στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών.