Άνοιξε η πρώτη αντιπροσωπεία μόνο για γυναίκες στην Σαουδική Αραβία


Οι γυναίκες μπορούν από φέτος να οδηγούν αυτοκίνητα στην Σαουδική Αραβία και ήδη άνοιξε η πρώτη αντιπροσωπεία αποκλειστικά για αυτές.

  • 13/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο θεοκρατικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια, είναι ότι πλέον μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα και οι γυναίκες. Το γεγονός έγινε δεκτός με ενθουσιασμό τόσο μέσα στην χώρα όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβαλαν τα δυνατά τους με ειδικές διαφημίσεις να προσελκύσουν ένα κρυμμένο εμπορικό δυναμικό που σίγουρα θα αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Όπως μαθαίνουμε από το έγκυρο Automotive News τα πράγματα αν και εξελίσσονται μάλλον αργά, είναι ενθαρρυντικά καθώς ήδη άνοιξε η πρώτη αντιπροσωπεία αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πελατών του ασθενούς (στην Σαουδική Αρααβία ισχύει όντως...) φύλου.

Βέβαια μία ξεχωριστή αντιπροσωπεία για γυναίκες είναι και αυτή ένδειξη ότι πολλά πράγματα παραμένουν αμετάβλητα, καθώς όπως γνωρίζουμε απαγορεύεται κάθε επαφή γυναίκας με άλλον άνδρα εκτός αν συνοδεύεται από κάποιον οικείο της. Μάλιστα η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία άνοιξε σε ένα εμπορικό κέντρο το οποίο και αυτό είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο γυναικείο κοινό!

Πάντως και η απελευθέρωση της οδήγησης από γυναίκες δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, καθώς η ισχύς του νόμου θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Και τα προβλήματα εφαρμογής του είναι πολλά, καθώς πρόκειται για μία κοινωνία που δεν έχει συνηθίσει την συνύπαρξη των δύο φύλων με αυτό τον τρόπο, πολύ δε περισσότερο σε συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους. 

Όπως και να έχει είναι ελπιδοφόρο ότι 17 χρόνια μετά την έλευση του 21ου αιώνα οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν τουλάχιστον να μπαίνουν και να ονειρεύονται την αγορά ενός αυτοκινήτου, και ίσως -αν όλα πάνε καλά- να είναι τυχερές που θα ζήσουν την χαρά του να οδηγείς.