​Το νέο εργοστάσιο της Tesla στη Σανγκάη θα κατασκευάζει ετησίως έως και 500.000 οχήματα!


Η Tesla υπέγραψε συμφωνία με τις αρχές της πόλης της Shanghai για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής 500.000 αυτοκινήτων στην κινεζική πόλη.

  • 11/7/2018

Η μονάδα της Tesla, που επισήμως θα ονομάζεται Gigafactory 3, θα κατασκευαστεί στο Lingang, πολύ κοντά στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου της Shanghai. Το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο στην Κίνα στο είδος του, αφού θα ανήκει σε αλλοδαπούς, ενώ ουσιαστικά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη «υπερατλαντική» επένδυση στην πόλη, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,5 δισ. δολάρια, που είχε επενδύσει η Walt Disney για το Shanghai Disney Resort.

Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε η Tesla επιβεβαιώνει ότι στο Gigafactory 3 θα συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, το κατασκευαστικό και το εμπορικό τμήμα. Το ρεπορτάζ από την Κίνα αναφέρει ότι η εκκίνηση των έργων κατασκευής του εργοστασίου θα δοθεί στις αρχές του 2019.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, ταξίδεψε στην Κίνα για τις υπογραφές, αμέσως μετά από την παρουσία του στην Ταϊλάνδη, στο σπήλαιο, που είχε παγιδευτεί μία ομάδα αγοριών. Στο παρελθόν ο Musk είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους σχετικούς με τα αυτοκίνητα νόμους της Κίνας, ότι δηλαδή απαιτείται από τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες μία κοινοπραξία (50-50%) με μία εγχώρια εταιρεία, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αυτοκινήτων στην ασιατική χώρα.

Πάντως, πριν από λίγο καιρό, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αλλαγή αυτών των νόμων, εφόσον πρόκειται για αυτοκίνητα «νέας ενέργειας», όπως τα χαρακτηρίζουν εκεί τα προχωρημένης τεχνολογίας οχήματα, από το 2022. Έτσι, η Tesla προχωρά στην κατασκευή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων στη Shanghai.

Η αναγγελία της κατασκευής αυτού του εργοστασίου από την Tesla έγινε λίγες μέρες μετά από την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων της στην Κίνα κατά 20%, εξαιτίας των φόρων, που αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στο πλαίσιο των πρόσθετων φόρων, που τέθηκαν σε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης. Πάντως, το σίγουρο είναι πως οι τιμές των αυτοκινήτων της Tesla στην κινεζική αγορά θα μειωθούν σημαντικά από τη στιγμή που το εργοστάσιο στη Shanghai θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά...