Οδηγούμε το 2017 Toyota C-HR [video photos]


Πρώτη γεύση για το C-HR με το οποίο η Toyota επιχειρεί να κατακτήσει την κορυφή των crossover.

  • 22/11/2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΤΟΥΟΤΑ

«Coupe-High Rider». Τρεις λέξεις που εξηγούν την ονομασία-αρκτικόλεξο «C-HR» αλλά και προσδιορίζουν κάτι ουσιαστικότερο και επιτελικό. Τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου από την Toyota, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για την ίδια και τους εμπορικούς ανταγωνιστές της.

Η ονομασία ενέχει κάτι «συγκρουσιακό», εννοιολογικά. Ένα SUV όχημα με coupé αμάξωμα δεν είναι κάτι συνηθισμένο και σίγουρα παρεκλίνει από τα ειωθότα. Το C-HR αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη φιλοσοφία των Ιαπώνων.

Κατά καιρούς, παρουσιάζουν κάτι καινοτόμο ή «ρηξικέλευθο» το οποίο σταδιακά θα αποτελέσει αντικείμενο μίμησης και τελικά θα μετατραπεί σε μόδα.

Το C-HR άργησε να υπάρξει. Παρότι η Toyota σύστησε την κατηγορία των SUV οχημάτων με το RAV-4 (παρουσιάστηκε το 1994), δεν ασχολήθηκε έκτοτε με το να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο όχημα μικρότερων διαστάσεων αυτού.

Εικοσιδύο χρόνια αργότερα, το C-HR βρίσκει τη θέση του στην αγορά, σαν ένας«κρίκος» που έλειπε από τη γκάμα της εταρείας.

 

Ξεχωριστή σχεδίαση

Στα έντυπα και τις αφίσες που συνοδεύουν τη διαδικασία παρουσίασης του νέου μοντέλου, υπάρχει μια γραμμική απεικόνιση ενός διαμαντιού, πάνω από το λογότυπό του. Οι άνθρωποι της Toyota ήθελαν να έχει αμάξωμα του C-HR την πολυεδρικότητα του πολύτιμου λίθου και αυτό προσπάθησαν να κάνουν όταν σχεδίαζαν το αμάξωμα και το εσωτερικό του οχήματος.

Αναμφισβήτητα, το C-HR είναι ιδιότυπο και μοναδικό στην κατηγορία του αισθητικά. Τα λόγια του κ. Kazuhiko Isawa, Επικεφαλής Σχεδιασμού του καινούργιου μοντέλου δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: «Το C-HR δίνει στην Toyota μια δυναμική νέα παρουσία στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των crossover οχημάτων σχετικά μικρών διαστάσεων. Προορίζεται ως “αιχμή του δόρατος” μιας νέας τάσης σε αυτή -να δημιουργήσει νέα όρια. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ότι έπρεπε να είναι μοναδικό, να έχει τη δική του προσωπικότητα και να είναι αυθεντικό».

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από τους ανθρώπους του αντίστοιχου Κέντρου ED2 το οποίο βρίσκεται στη Γαλλία (Νίκαια), σε συνεργασία με ομολόγους τους από τις Η.Π.Α  Η απόφαση ήταν σαφής από την αρχή: το C-HR έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιστότερο στο αρχικό σχέδιο που είχε ως πρωτότυπο. Τελικά αυτό επετεύχθη, χωρίς καμία έκπτωση στον τομέα της ασφάλειας επιβατών και πεζών.

 

Ανάρτηση - Κινητήρες

Το μοντέλο βασίστηκε στην καινούργια πλατφόρμα «TNGA» («Toyota New Global Architecture») η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ελαφρύτερων και πιο ευρύχωρων οχημάτων τα οποία θα μπορούν να εξοπλίζονται με σύγχρονες εφαρμογές. Επιτρέπει την αύξηση δυσκαμψίας του πλαισίου και τη ρύθμιση της ανάρτησης με τρόπο που να κάνει το C-HR να ξεχωρίζει στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς του. Εμπρός υπάρχουν γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο και πίσω διάταξη διπλών ψαλιδιών τόσο στην δικίνητη όσο και στην τετρακίνηση εκδοχή του νέου μοντέλου.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: με τον καινούργιο 1.2 turbo βενζινοκινητήρα ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 116 PS και με το υβριδικής διάταξης σύστημα το οποίο αποτελείται από τον χωρητικότητας 1.8 l βενζινοκινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα. Η μέγιστη συνδυαστική ισχύς του φτάνει τους 122 PS ενώ το υβριδικό σύστημα έχει εξελιχθεί περισσότερο ώστε να είναι ελαφρύτερο, πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό σε κατανάλωση καυσίμου από πριν.

 

Πρώτες εντυπώσεις

Στο δρόμο, το C-HR είναι σχετικά σφιχτό σε αίσθηση καθώς η ανάρτησή του είναι ρυθμισμένη αναλόγως. Αυτός ο τομέας ήταν εξίσου βασικός κατά την περίπου πενταετή διάρκεια εξέλιξής του. Επικεφαλής για τη ρύθμιση της ανάρτησης και τον καθορισμό της εν γένει οδικής συμπεριφοράς του ήταν ο κ. Hiroyuki Koba, Αρχιμηχανικός αλλά και οδηγός αγώνων με μεγάλη εμπειρία και ικανότητες. Το C-HR προορίζεται κυρίως για την Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου συνεπώς έπρεπε να ικανοποιεί την επιθυμία των οδηγών της Γηραιάς ηπείρου και σε αυτόν τον τομέα. 

Η έκδοση με τον 1.2 Turbo κινείται με ικανοποιητικό τρόπο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ο κινητήρας αποδίδει το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής του από τις σχετικά χαμηλές rpm. Δεν προσδίδει «έντονη» επιτάχυνση στο όχημα αλλά είναι γραμμικός έως τις μεσαίες rpm που βοηθά τον οδηγό να μην αλλάζει συχνά σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η έκδοση με τον υβριδικό κινητήρα είναι λίγο διαφορετικότερη σε ό,τι αφορά τον ρυθμό με τον οποίο αποδίδεται η ροπή. Το αυτοκίνητο δείχνει πιο «ράθυμο», συγκριτικά, αλλά αυτός είναι ο «χαρακτήρας». Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης («CVT», πλανητικής διάταξης) αναλαμβάνει καίριο ρόλο στον τρόπο εφαρμογής της ροπής στους τροχούς, με το επίπεδο θορύβου του να μην είναι ενοχλητικό κατά τη λειτουργία του.

Και στις δύο περιπτώσεις, η οδική συμπεριφορά είναι καλή και χάρη στη ρύθμιση της ανάρτησης και την καλή αίσθηση του τιμονιού ο οδηγός μπορεί να στρίβει με ακρίβεια.

Η έκδοση με τον 1.2 Turbo βενζινοκινητήρα θα διατίθεται και σε τετρακίνητη εκδοχή καθώς και με κιβώτιο «Multidrive S» («CVT»).

Το C-HR θα κατασκευάζεται στην Τουρκία και θα είναι διαθέσιμο στη χώρας από τις αρχές του επόμενου μήνα. Η τιμή της βασικής έκδοσης για το C-HR 1.2 T θα ξεκινά από τα 20.350 ευρώ και αυτή για το 1,8 Hybrid από τα 24.700 ευρώ. 

 

Video - Toyota C-HR