Δοκιμάζουμε: Renault Twingo 0.9 TCe 90 PS S/S


Ψάχνετε ένα ιδανικό μίνι για την πόλη, το οποίο να μην έχει μεγάλου κυβισμού κινητήρα και να είναι σε γενικές γραμμές οικονομικό, αλλά και βολικό; Η Renault καταθέτει τη δική της πρόταση με το σύγχρονο Twingo...

  • 4/12/2017

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ > ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα αυτοκίνητο πόλης, όταν αυτό έχει μήκος μόλις 3,6 m, βάρος 943 kg και εφοδιάζεται με έναν κινητήρα 900 cc; Αν, μάλιστα, καταναλώνει μόνο 4,3 λίτρα βενζίνης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ακόμα καλύτερα. Ποιο αυτοκίνητο είναι αυτό; Το Renault Twingo της τελευταίας γενιάς, το οποίο είναι σε θέση να λύσει κυριολεκτικά τα χέρια σας μέσα στα όρια της πόλης, χάρη σε όλα τα πλεονεκτήματά του, είτε αυτά προκύπτουν από το μικρό όγκο του είτε από το χαμηλής χωρητικότητας κινητήρα του.

Πόσο μπορεί να δυσκολεύει τον οδηγό του στην κίνηση μέσα στον αστικό ιστό ή στους ελιγμούς στάθμευσης ένα αυτοκίνητο, που έχει μήκος μόλις 3,6 m; Από πάρα πολύ λίγο έως καθόλου! Αν, επιπλέον, το τιμόνι του «κόβει» και τόσο πολύ όσο αυτό του Twingo, τότε το παρκάρισμα ή το ξεπαρκάρισμα εξελίσσεται σε μια πάρα πολύ εύκολη διαδικασία. Κι αν χρειαστεί να ταξιδέψετε; Τα 90 PS είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να καλύψετε και μεγάλες αποστάσεις στην εθνική ή στην επαρχιακή οδό χωρίς κανένα -μα κανένα- πρόβλημα. Τα 188 λίτρα του όγκου του χώρου των αποσκευών θα καλύψουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες σας και εσείς δεν έχετε απλώς παρά να το πάρετε απόφαση.

 

Σπορτίφ ψυχή τε και σώματι

Εντάξει, το μικρό μεταξόνιο και η ρύθμιση της ανάρτησης δε συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός άνετου, σε ό,τι αφορά την απόσβεση των κραδασμών, μεταφορέα. Ωστόσο, ο TCe των 0,9 λίτρων, με τη βοήθεια του turbo, θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη στο δρόμο, τόσο σχετικά με την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων (η τελική του Twingo 0.9 90 PS αγγίζει τα 165 km/h) όσο και με την εν κινήσει επιτάχυνση (λέγε με «ρεπρίζ»), η οποία είναι απαραίτητη σε μία προσπέραση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή η ύπαρξη του συστήματος Stop & Start, αλλά και οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων για την επιλογή της ιδανικής σχέσης του κιβωτίου θα σας βοηθήσουν να σημειώσετε χωρίς κόπο... ρεκόρ χαμηλής κατανάλωσης. Πάντως, εμείς, κατά τη διάρκεια της... θητείας του Renault Twingo 0.9 μαζί μας, δεν ξεπεράσαμε τα 5,5 λίτρα ανά 100 km.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως το γαλλικό mini βασίζεται τεχνολογικά στο σύγχρονο Smart Forfour, επιλογή που σημαίνει πως ο κινητήρας του είναι τοποθετημένος πάνω από τον πίσω άξονα, στον οποίον βρίσκονται επίσης και οι κινητήριοι τροχοί! Παρά, όμως, αυτήν την ιδιαιτερότητα, το Twingo διακρίνεται για την καλή οδική συμπεριφορά του ακόμα και εκτός των ορίων της πόλης, ενώ μέσα σε αυτήν αποδεικνύεται ο ιδανικός σύντροφος.

Όσον αφορά την ασφάλεια, μην έχετε καμία αμφιβολία! Οι 6 αερόσακοι δίνουν το «παρών», ενώ στο standard εξοπλισμό ανήκει και το ESP, σε συνδυασμό με το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Από την άλλη πλευρά, αν και πρόκειται για μια πρόταση της μικρότερης κατηγορίας που υπάρχει, το Twingo αποσπά καλή βαθμολογία και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό άνεσης, αφού φέρει air condition, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα, προβολείς ομίχλης, διακόπτες στο τιμόνι, cruise control, ακόμα και ζάντες ελαφρού κράματος! Και τι ζητάει από τον ενδιαφερόμενο για όλα αυτά η Renault; 12.910 ευρώ, με την ταυτόχρονη παροχή πενταετούς εγγύησης μηχανικών μερών, δωδεκαετούς εγγύησης κατά της διάτρησης από σκουριά, τριετούς εγγύησης για το χρώμα, αλλά και 2 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.