Η «καρδιά» των αγώνων χτυπά στη Ρόδο


Παραδοσιακά αποτελούσε έναν τόπο που αγκάλιαζες ιδιαίτερα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και με τις συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και του σωματείου Dielpis Περί Αγώνων, σκοπεύει να αναβιώσει εκ νέου τούτο το ένδοξο παρελθόν.

  • 22/3/2018

Του ΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ρόδος ετοιμάζεται για έναν μήνα… τέρμα γκάζι, μιας και μέσα στον Μάιο θα φιλοξενήσει τρεις σπουδαίες διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η αρχή θα γίνει το διήμερο 5-6 Μαϊου, όταν στο πολεμικό αεροδρόμιο των Μαριτσών θα διεξαχθεί σιρκουί ταχύτητας. Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Θανάσης Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και την πίστα προδιαγραφών Formula 1 στους δρόμους της Δραπετσώνας, έχει δημιουργήσει μιαν άκρως τεχνική και απαιτητική διαδρομή, σε έναν χώρο, ο οποίος έχει ζήσει τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 μεγάλες στιγμές μηχανοκίνητης δράσης. Στο πλευρό της η Dielpis Περί Αγώνων θα έχει την πολύπειρη λέσχη Start Line και την τοπική λέσχη ΣΥ.Μ.Α.Ρ.

Μία εβδομάδα, στις 12 και 13 Μαϊου, αργότερα η δράση θα μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης. Και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο του «νησιού των ιπποτών», εκεί όπου θα διεξαχθεί αγώνας drift. Πρόκειται για ένα «γεμάτο» διήμερο, το οποίο θα περιλαμβάνει πέραν του αγώνα καθαυτού, και πολλές παράπλευρες δραστηριότητες, με αποκορύφωμα μια μεγάλη συναυλία το βράδυ του Σαββάτου στον χώρο της Πλατείας, με τη συμμετοχή λαμπερών καλλιτεχνών της μοντέρνας ελληνικής μουσικής σκηνής. Και σε αυτή την περίπτωση στο πλευρό της Dielpis Περί Αγώνων θα βρίσκεται ο ΣΥ.Μ.Α.Ρ. και η ΦΙΜΑ.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαϊου θα διεξαχθεί το Κλασικό Ράλι Ρόδου, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας γύρος του νησιού. Θα συμμετάσχουν δεκάδες κλασσικά μοντέλα που βρίσκονται στο νησί και όχι μόνον. Ο αγώνας τελεί υπό την εποπτεία της Dielpis Περί Αγώνων και του Σ.Ι.Σ.Α., δηλαδή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σπορ Αυτοκινήτων.

Και οι τρεις αγώνες παρουσιάστηκαν σε μια λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Ρόδου, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινού, του αντιπεριφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπου Κόκκινου και του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτές τις δράσεις.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Κρεμαστινός, στάθηκε στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες θ’ αναζωογονήσουν, όπως και κάθε σημαντικό αθλητικό γεγονός, το νησί της Ρόδου,  μέσω της προβολής, αποκτώντας ξανά δυναμική, ενώ ο κ. Βαλυράκης τόνισε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο θεματικός τουρισμός , δίνοντας το σύνθημα επανεκκίνησης για μια άλλη σημαντική πορεία της χώρας στον τομέα αυτόν. Όσο για τον κ. Κόκκινο, υπογράμμισε πως «αν όλοι προχωρήσουμε ενωμένοι θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος, αφού η Ρόδος πληροί τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού».

Ο Δήμαρχος Ρόδου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο πως «ο αγώνας θα γίνει με κάθε τρόπο. Θέλουμε να ενταχθεί στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, όμως ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, ο αγώνας θα γίνει».

Ο Γιώργος Πουσαίος από την Dielpis Περί Αγώνων έθεσε τις βάσεις μέσω αυτής της συνάντησης για μια συμπόρευση επιτυχίας με την επέκταση των αγώνων που αγκαλιάζονται απ’ όλη την κοινωνία με εμπνευστή τον Θανάση Παπαθεοδώρου.

Παρόντες ήταν και τρεις «θρύλοι» των ελληνικών αγώνων, προεξάρχοντος του πολυπρωταθλητή Ελλάδος, Λεωνίδα Κύρκου. Ο τελευταίος, μαζί με τους Γιώργο Καϊτατζή, Τάκη Κουτσίκο και Μανώλη «Καψάσκη» Χαλιβελάκη, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και στο αεροδρόμιο των Μαριτσών, όπου επόπτευσαν τον χώρο, είδαν την διαδρομή και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με αυτήν, τονίζοντας πως απαιτούνται ελάχιστες βελτιώσεις στον ασφαλτοτάπητα ώστε ο αγώνας να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία…